Издаден за първи път през 1962 година, романът Майка Нощ“ е

...
Издаден за първи път през 1962 година, романът Майка Нощ“ е
Коментари Харесай

„Майка Нощ“ от Кърт Вонегът – човекът срещу света

Издаден за първи път през 1962 година, романът „ Майка Нощ “ е смело предизвикателство към ценностните усещания на обществото и в наши дни. Сюжетът включва автобиографични детайли и споделя от първо лице историята Хауърд У. Кембъл-младши – американски публицист, устроил живота си в Германия, когато нацистите идват на власт. Като почитан драматург, женен за известна немска актриса, Кембъл елементарно е нает от нацистите като водещ на пропагандно антисемитско радиопредаване. Негови началници и доближени са Гьобелс и Химлер. Впоследствие се оказва, че още при започване на Втората международна война той е вербуван за разузнавач от тайните служби на Съединени американски щати и от самото начало от своята медийна естрада скритом е изпращал кодирани известия до съюзнически сътрудници.

Без подозрение Кърт Вонегът ще остане в историята със своя различим жанр, неуместни морални позиции и неизмеримо възприятие за комизъм. В тази брилянтна и горчива ирония Вонегът трансформира черно-бялото в вцепеняващ колорит на сивото, неизбежното обезсърчение, провокирано от конфликта на индивида със света

„ Майка Нощ “ е третата книга на американския създател, която издателство „ Кръг “ пусна през 2021 година. Неин преводач е Владимир Германов.

Тя е част от плана на издателите, който възражда творбите на Вонегът във типа, в който заслужават да радват читателите си.

Диана Маркова показа романа в „ Артефир “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР